Dag 6, Bolsterboerderij 2019

Vol vragen en drukte komen de kinderen vandaag het erf opgefietst. Gaan we vandaag met de hand in de koe ? Hoe gaan we dat doen ? Moet dat of mag je het zelf weten ? We besluiten eerst maar eens rustig te gaan starten, want ja de helft van de groep gaat vandaag inderdaad met de hand in de koe. Maar eerst moet er nog gewerkt worden, de koeien en kalveren staat al te wachten en ook de kippen kunnen niet wachten tot ze weer een schoon hok krijgen. De kookgroep zorgt voor een lekkere pauzesnack, een overheerlijke appelflap dus we gaan snel aan het werk. 

Na de pauze is het dan eindelijk zover de helft van de leerlingen gaat met boer Jos mee en krijgt uitleg over het "maken" van kalfjes, kunstmatige inseminatie. Na de theorie wordt het tijd om zelf te gaan voelen wat de boer zojuist had verteld. En hoe dapper moet je wel niet zijn om zo'n hele grote, lange oranje handschoen aan te doen. Vervolgens wat glijmiddel op je hand te krijgen en dan je hand in het achterste van die enorme koe te stoppen. Maar wat een kanjers lopen er ook dit jaar weer op deze boerderij rond. Na enige aarzeling laten alle leerlingen zich overhalen het toch te proberen. En voor deze hele bijzondere ervaring moet je niet één, maar wel 10 grenzen verleggen en toch hebben ze dat allemaal gedaan. Top jongens en meiden !!

De andere helft van de groep heeft een veel relaxtere activiteit, onder de enthousiaste leiding van Frans gaan we de wei in bij de grazende koeien om te kijken of het ons lukt lekker met ze te knuffelen. En dat lukt, al vrij snel hebben de meeste leerling een koe gevonden die het prima vindt dat de leerlingen even lekker bij ze willen rusten.

Kortom het was een leerzame ochtend, waarin iedereen nieuwe dingen heeft geleerd en vooral ervaren. Volgende week nog een keer maar dan andersom.