Dag 7, Boerderijschool 2019

Dag 7 alweer... een prachtige dag, de zon hoog aan de hemel en mooi programma in het vooruitzicht. We beginnen eerst met onze vaste werkzaamheden. De leerlingen hebben deze week voor het eerst zelf mogen kiezen bij welk onderdeel ze aan de slag gaan. Bij Jos, op stal wordt hard gewerkt, eerst wordt de afkalfstal uitgemest en vervolgens worden ook de buitenhokjes nog uitgemest. Gelukkig wel met wat hulp van de opa van Lars en de papa van Femke. 

De kalfjes krijgen melk, brokken, water en vers gras. De hokken worden ingestrooid en tussendoor wordt er volop geknuffeld. In de tuin worden de bloemenperken onder handen genomen. Wat een prachtig gezicht, die kleurige nieuwe plantjes in de tuin. Het kippenhok wordt uitgemest en ingestrooid, ondertussen leggen de kippen nog snel een ei, zodat we vandaag wel super verse eieren rapen. 

En dan de leerlingen die zorgen voor onze lunchsnack. Ze moeten eerst naar de tuin, om de zelfgeteelde andijvie te oogsten. Vervolgens moeten er kilo's aardappelen worden geschild, de andijvie wordt gewassen, gedroogd en gesnedenen en de spekjes worden gebakken tot ze net een beetje knapperig zijn. Van al deze heerlijke ingredi├źnten wordt uiteindelijk een heerlijke stamppot gemaakt.

Na de pauze gaan we net als vorige week leren over KI, bevruchting, zwangerschap en alles wat daarbij hoort. En daar hoort ook een praktijkles bij, durf jij met je hand (en arm) in de koe om te voelen hoe de koe er van binnen uitziet. Voor sommige kinderen is dit echter toch een stap te ver, zij houden het liever bij de theorieles.

De andere groep gaat met Roel en Hermien naar de wei, om de koeien te knuffelen en zelf heerlijk tot rust te komen. Het wordt een lesje communiceren op hoog niveau. Een goede communicatie op koe-niveau levert je een heerlijke ligplaats op tegen een heerlijke warme koe. Maar wat is het moeilijk, om niet te enthousiast op de koeien af te rennen en lekker tegen ze aan te kruipen. Gelukkig hebben de meeste leerlingen uiteindelijk het geduld de koeien rustig te benaderen en lekker tegen ze aan te gaan zitten.

Het was een prachtige ochtend, over twee weken weer.....