Seizoen 2018

Het Bolsterboerderijseizoen zit er bijna op. Het is weer een prachtige tijd geweest met heel veel gouden momenten. Op donderdag 26 april hebben we samen met de leerlingen de koeien naar buiten gedaan. Zoals altijd was dit een zeer feestelijke ochtend voor zowel de koeien, de leerlingen als voor ons. Het werd nog wel even spannend toen één van de koeien besloot een andere route te nemen naar de wei, dan wij in gedachten hadden. Gelukkig liep alles goed af en bleek de boerin het meest geschrokken. Na de pauze hebben we een kampvuur gemaakt en heerlijke broodjes en krentenbroodjes gebakken. Al met al een geslaagde ochtend.

Na de meivakantie hebben we nog vele grenzen verlegd. Zo hebben we onder andere op een koe gezeten, maar ook nog koeien geknuffeld in de wei. Dit vraagt altijd veel geduld van de leerlingen en de koeien, maar gelukkig is het toch weer heel veel leerlingen gelukt een rustig plaatsje te vinden tegen de buik of rug van de koe. Uiteraard hebben we ook weer uitleg gegeven over kunstmatige inseminaties, dracht, gebruik van stieren en nog veel meer. Na de uitleg hebben bijna alle leerlingen geprobeerd in de koe te voelen wat de boer zoal tegenkomt wanneer hij een koe gaat insemineren.

In juni hebben we de open dag voorbereid en georganiseerd. De leerlingen hebben allemaal hun eigen quiz, rondleiding of speurtocht gemaakt. Deze hebben ze tijdens de open dag gepresenteerd aan hun ouders, broers, zussen en andere belangstellenden. Al met al een geslaagde ochtend, waarin de leerlingen vol enthousiasme lieten horen en zien wat ze allemaal al geleerd hebben. Ook was er tijdens de open dag de gelegenheid een broodje te bakken bij het kampvuur onder het genot van een goed gesprek, een kopje koffie of thee en een plakje cake.

Tenslotte hebben we  afgelopen donderdag het "Middeleeuwenproject" van de school afgesloten op boerderij. Omdat er in die tijd veel minder vermaak was, dan dat wij nu gewend zijn, werden er in die tijd veel meer sport- en spelactiviteiten georganiseerd. Na de pauze zijn we dan ook middeleeuws gaan sporten. De door de leerlingen beoefende sporten waren: ringsteken, touwtrekken, steen gooien en bokspringen. Vervolgens hebben alle leerlingen een miniatuur katapult gemaakt. Als afsluiter van de ochtend nam meester Nick plaats in het schavot en kregen alle leerlingen de kans hem met een natte spons te bekogelen. Dit bleek echter nog niet zo makkelijk. Aan het eind van de pauze werden de leerlingen nog getrackteerd op zelfgemaakte knolselderijchips, een moderne toepassing van een oude groenten. Het was een geslaagde en leerzme ochtend van de Bolsterboerderij 2018