Nieuws (in) beeld



Dag 10 Afscheid

Dinsdag 4 juli afscheid van de Bolsterboerderij. Aan alles komt een eind ook aan dit jaar van Bolsterboerderij. En wat een fijne groep leerlingen hadden we weer dit jaar. Geen gezeur, gewoon aanpakken en de schouders eronder. Vol verbazing zagen wij de leerlingen in week 9 enthousiast evaluatieformulieren invullen, een plattegrond maken voor de ouders en ook nog een route uitzetten met houten pijlen. Terwijl de instructie nog moest beginnen.  De laatste keer molken we samen de koeien, schilden aardappelen voor de friet, genoten van een kampvuur en verzorgden ondertussen ook nog de kippen. En tussen alle hectiek door kwamen de leerlingen op het idee een bedankvlag te maken voor ons. Een mooier afscheid konden wij ons niet wensen. Wij hopen dat iedere leerling iets meeneemt van zijn tijd hier. Het aanpakken, het samenwerken, grenzen verleggen, genieten, samen delen of klaar staan voor de ander. Misschien heeft het contact met de dieren ze laten ervaren dat er niet veel woorden nodig zijn om een band te scheppen. Wat het wel vraagt is aandacht, geduld en een beetje liefde. Wij wensen jullie allemaal een mooie toekomst, waarin jullie je eigen weg durven te kiezen, maak er iets moois van!!



Dag 1 Bolsterboerderij

Dinsdag 7 maart eindelijk de Bolsterboerderij ging weer van start. En wat was het direct alweer genieten. Achttien enthousiaste en nieuwsgierige leerlingen fietsten rond half tien ons erf op. De eerste keer naar de boerderij door sneeuw, hagel, wind en regen, maar geen onvertogen woord gehoord. Vandaag stond in het teken van kennis maken. Kennis maken met de boerderij, boer Jos en boerin Hermien, met de leerlingen, de omgeving, de dieren ........ Na de rondleiding werd er een koeienpaspoort ingevuld, speelden we een aantal kennismakingsspellen en hielden we uiteraard ook uitgebreid pauze. We sloten de dag af met een bingo. En de winnaars mogen op 28 maart met boer Jos een rondje in de tractor. Wij kijken er al naar uit. 



Week 10

De laatste dag van Bolsterboerderij 2022. Wat was het weer een fantastische reis, die we samen met de kinderen af mochten leggen. En wat een ongelooflijke bikkels, wind, regen, hagel, sneeuw, hitte, kou niks kon het humeur van deze kinderen breken. Iedere week kwamen ze enthousiast en gemotiveerd aan fietsen, handen uit de mouwen, spelen, leren en opruimen, alsof ze nooit anders gedaan hebben. Ook deze dag waarop de meeste leerlingen ongewoon vroeg op moesten, ze kwamen immers al om 19.00u koeien melken, was er geen wanklank te horen. De stemming bleef goed tot de laatste minuut, geen vermoeidheidsklachten, geen gemekker over het tegenvallende weer, maar vooral genieten van al het goede dat onze boerderij te bieden heeft. En wat zijn er weer veel talenten ontdekt, grenzen verlegd en vragen gesteld en beantwoord, Het contact met de dieren, samen de klus klaren, nieuwe dingen uitproberen, het vraagt lef, moed en heel veel doorzettingsvermogen en dat alles lieten deze leerlingen zien. Jongens en meiden bedankt, wij hebben genoten!




2 juli de open dag

Zaterdag 2 juli, de dag waarop alle leerlingen van de Bolster welkom zijn om een kijkje te nemen op onze boerderij. En natuurlijk mogen alle papa's, mama's, opa's, oma's, broertjes, zusjes en andere belangstellende ook welkom. De belangstelling was groot dit jaar. Ik zag leerlingen rondleidingen verzorgen, ook aan ouders die ze niet kennen en wat geeft dat toch iedere keer een goed gevoel. Leerlingen die eerst nauwelijks rond durfden te lopen en vragen durfden stellen, vertellen nu vol enthousiasme wat ze allemaal geleerd hebben. Zonder het zelf te realiseren is de ontwikkeling die ze als mens doormaakten de grootste winst, maar dat zien ze niet, maar gebruiken ze wel gelukkig.



Week 8 en 9

Op 23 juni stond wederom de zon hoog aan de hemel en was enige verkoeling na de pauze meer dan gewenst. Dus togen we wederom naar de sloot, maar nu om met zijn allen een vlot te bouwen en in het water te laten. Met de nodige hulp was het vlot dit jaar meer dan slootwaardig. Wie niet in het water wilde vallen, kwam met gemak droog aan de overkant.

En ook een week later liep de temperatuur weer richting de 30 graden. Vandaag was de dag dat we eigenlijk de open dag voor ouders en schoolgenoten moesten voorbereiden. Maar wie heeft er zin om met deze temperaturen te vegen, schoffelen, schrobben enzovoort. Boer Jos vindt het in ieder geval te heet en sommeert iedereen naar de sloot te gaan. Daar vullen we allemaal een formulier in waarop staat wat leuk en minder leuk vonden op de boerderij, wat we geleerd hebben en wat we nog graag zouden willen leren voor het Bolsterboerderijseizoen voorbij is. 



Week 7

16 juni een strak blauwe lucht, heerlijke temperaturen en les op de boerderij. Het is voor ons een inkoppertje. Dan moet je naar het water, want daar is altijd wat te leren. Uitgerust met visnetten, emmers, waterbakken en zoekkaarten gaan we op pad. We vangen visjes, salamanders en zelfs een heuse kreeft. Sommige leerlingen nemen op onderzoek gaan in de sloot heel letterlijk en plonzen binnen mum van tijd in de sloot. Wat een heerlijke manier om leren en genieten met elkaar te combineren. 



Week 5 en 6

Wat we ook altijd doen met 'onze leerlingen' is koeien knuffelen. Hoe gaaf is het om te zien dat de ene leerling als een echte koeienfluisteraar alle koeien tot rust krijgt. Terwijl een ander er pas na een uur in slaagt lekker tegen een koe aan te kruipen. Fascinerend is het ook om te zien dat sommige leerlingen ervoor kiezen alleen in de wei te gaan liggen (uiteraard onder ons toeziend oog) en zich heel rustig door al die nieuwsgierige koetjes laat besnuffelen. Wat we ieder jaar weer leren is dat wanneer je er voldoende tijd voor neemt ieder kind in staat is op gevoelsniveau contact te leggen met een koe en haar vertrouwen te winnen. Het levert elk jaar weer schitterende beelden op. Kijk elders op onze site voor een aantal foto's.



Week 5 en 6

Op 12 mei en 2 juni draaiden wij, zoals wij inmiddels al jaren gewend zijn een grensverleggend, maar sociaal-emotioneel gezien één van de meest waardevolle programma's op de boerderij. Tijdens dit programma leert boer Jos de kinderen alles wat ze willen weten over de voortplanting van de koe. En tot voor kort sloten we deze les af met voor veel leerlingen een waanzinnige ervaring. Een letterlijk kijkje in de koe. Helaas hebben wij besloten dit onderdeel uit ons programma te schrappen, omdat een aantal ouders, die wij overigens nog nooit op onze boerderij hebben mogen ontvangen van mening zijn dat wat wij doen respectloos is voor leerling en koe. Het is jammer dat de mening van één of twee individuen zo'n groot stempel kan drukken op een lesprogramma voor een hele school. En het is jammer dat ook wij nu geconfronteerd worden met de ouders die wel veel over ons, maar weinig tegen ons te zeggen hebben. Zoals het tegenwoordig zo vaak gaat als het over de agrarische sector gaat. Wij stellen ieder jaar onze boerderij open voor de leerlingen van de Bolster, dat doen wij met veel liefde en plezier. Wij zien leerlingen groeien als mens en als klasgenoot, Wij zien leerlingen grenzen verleggen, nieuwsgierig worden en sociaal-emotioneel ontwikkelen. Al deze ervaringen delen wij één keer per seizoen met de ouders, leerkrachten en andere leerlingen en belangstellende die verbonden zijn aan de Bolster. Wij hopen dat nog jaren te mogen doen, Maar wij hopen ook dat ouders en leerkrachten bereid zijn onze uitgestoken hand aan te nemen en met ons in gesprek te gaan wanneer zij problemen hebben met de manier waarop wij met onze dieren omgaan. De eerstvolgende open dag is op 2 juli van 10.00u tot 12.00u. Wij hopen op deze dag alle ouders welkom te kunnen heten. 



Koeien weer de wei in

Zondag 27 maart gingen onze koeien voor het eerst dit jaar weer de wei in. Dat stond net als andere jaren weer garant voor blije dansende koeien. https://youtu.be/ltmlxYWv-TA



Bolsterboerderij weer van start

Na een pauze van 2 jaar hebben we vandaag een start gemaakt met een heel nieuw seizoen Bolsterboerderij. We proberen wekelijks op onze site verslag uit te van de belevenissen van de kinderen en van ons. 


Week 8 Bolsterboerderij

Na een pauze van twee weken, ziet u hier het verslag van week 8 van de Bolsterboerderij online


Raapstelen-stamppot

BENODIGDHEDEN

Raapstelen

Aardappelen

Spekblokjes

Zout

Boter

RAAPSTELEN

  • Ga naar de tuin en oogst daar de raapstelen (of koop verse raapstelen in de groentewinkel)
  • Was de raapstelen (2 of 3 keer)
  • Maak de raapstelen droog in de sladroger
  • Snijd de raapstelen in smalle reepjes

AARDAPPELEN

  • Schil de aardappelen
  • Snijd de aardappelen in vieren
  • Was de aardappelen
  • Kook de aardappelen in zout water gaar (± 20 minuten)

SPEKBLOKJES

  • Doe wat boter in de wok
  • Doe de spekblokjes in de pan
  • Bak de spekjes licht bruin
  • Haal de pan van het fornuis

STAMPPOT MAKEN

  • Giet het water van de aardappelen af
  • Stamp de aardappelen door elkaar
  • Voeg beetje bij beetje de rauwe raapstelen toe
  • Stamp het steeds goed door elkaar
  • Voeg melk toe om de stamppot wat smeuïger te maken
  • Houd de spekblokjes apart als niet iedereen varkensvlees mag of wil eten
  • Roer de spekblokjes door de stamppot wanneer wel iedereen varkensvlees wil eten

Italiaans brooddeeg

Benodigdheden:

  • 500 gram bloem
  • 1 zakje gist
  • 6 gr zout
  • 10 gram boter
  • 270 ml water lauwwarm
  • Handje geraspte kaas
  • 1 kleine lepel italiaanse kruiden
  • 2 eetlepels tomatenpuree

Werkwijze:

Meng de bloem, het zout, de boter, de kaas, de italiaanse kruiden en de tomatenpuree in een beslagkom.

Meng de gist met het water

Kneed het bloemmengsel en het gistpapje tot een mooie gladde bol

Pak de bol in, in huishoudfolie en laat het deeg rijzen/rusten


Rozijnen brooddeeg

Benodigdheden:

  • 500 gram bloem
  • 1 zakje gist
  • 6 gr zout
  • 10 gram boter
  • 270 ml water lauwwarm
  • 100 gram rozijnen

Werkwijze:

Doe de rozijnen in een bak met lauw warm water

Meng de bloem, het zout en de boter in een beslagkom.

Meng de gist met het water

Kneed het bloemmengsel en het gistpapje tot een mooie gladde bol

Meng de rozijnen door het deeg

Pak de bol in, in huishoudfolie en laat het deeg rijzen/rusten


Brooddeeg maken

Benodigdheden:

  • 500 gram bloem
  • 1 zakje gist
  • 6 gr zout
  • 10 gram boter
  • 270 ml water lauwwarm

Werkwijze:

Meng de bloem, het zout en de boter in een beslagkom.

Meng de gist met het water

Kneed het bloemmengsel en het gistpapje tot een mooie gladde bol

Pak de bol in, in huishoudfolie en laat het deeg rijzen/rusten


Week 5 Bolsterboerderij

Bekijk hier het verslag van week 5 van de online Bolsterboerderij

Week 3 Bolsterboerderij

Bekijk hier het verslag van week 3 van de online Bolsterboerderij


Week 2 Bolsterboerderij

Bekijk hier het verslag van week 2 van de online Bolsterboerderij

Week 1 Bolsterboerderij

Bekijk hier het verslag van week 1 van de online Bolsterboerderij

Geen Boerderijlessen

Met het sluiten van de scholen komt er helaas ook een stop op het verzorgen van boerderijlessen. Wij hopen dat de coronavirus maatregelen gaan helpen en we snel weer schoolklassen op onze educatieboerderijen kunnen ontvangen!


Boerderijschool online

Met het sluiten van de scholen kan ook de boerderijschool helaas niet doorgaan. Om de leerlingen toch betrokken te houden bij onze boerderij, plaatsen wij iedere week een filmpje met de gebeurtenissen van de laatste week op onze facebookpagina.

De Scheerskamp in beeld en geluid

Wil je graag een keer rondkijken op de Scheerskamp, zonder direct op bezoek te gaan, klik dan eens op het onderstaande filmpje "Rondkijken bij de boerderij De Scheerskamp Hernen". 

Hieronder zie je verschillende filmpjes, het tweede filmpje gaat over de geboorte van Trui 42, 

De overige filmpjes gaan over activiteiten waar wij een bijdrage aan hebben geleverd. Ook proberen wij aan de hand van wat foto's een indruk te geven van wat wij zoal doen op de Bolsterboerderij. Veel kijkplezier !